Въпреки твърденията му, че е вече на 120 години, индийски монах, който казва, че е най-старият човек, живял някога на планетата, изглежда в забележително добра форма.


В паспорта на хиндуиста Свами Сивананда пише, че е роден на 8 август 1896 година. Ако това е вярно, животът му преминава през три столетия, но независимо от възрастта си, Свами продължава да практикува йога по няколко часа на ден.


В момента индиуистът кандидатства да бъде вписан в книгата с рекордите на Гинес.


Сега там като най-дълголетен човек фигурира японецът Джироемон Кимура, починал през юни 2013-та на 116 години и 54 дни.


Индийските власти потвърдиха автентичността на данните в паспорта на Свами чрез проверка в регистър на религиозен храм. Дори и за мнозина много по-млади индийци религиозните регистри са единственото място, където е записано кога са родени.


Независимото потвърждение на възрастта на Свами обаче, ще е много по-трудно.


Това лято в. "Таймс ъв Индия" писа за дълголетника и посочи, че той изглежда с 50 години по-млад, предава бгнес. Причината е в йогата, която практикува, сигурен е столетникът.


Свами Сивананда е от свещения град Варанаси и израства в изключителна бедност. Избира да се замонаши и днес казва, че дълголетието му е постигнато благодарение на йога, дисциплина и безбрачие.


"Водя прост и подреден живот. Ям проста храна - само варено без мазнина и подправки, ориз и яхния от леща с една две зелени люти чушки.


Свами е висок 1,58 метра и спи на постелка на пода, а за възглавница му служи дебело парче дърво.


"Избягвам яденето на мляко и плодове, защото според мен те са деликатеси. Като дете често си лягах с празен стомах", казва Свами.


Монахът обяснява, че негови последователи са го убедили да потърси публичност и да обяви възрастта си.


Свами остава сирак една 6-годишен, а роднините му го дават за отглеждане на духовен гуру, с когото пътува из Индия, преди да се установи във Варанаси.


Свами няма сериозни здравословни проблеми, живее самостоятелно и дори пътува с влак.


Роден е в колониална Индия в епоха без електричество, автомобили и телефони, но казва, че новите придобивки не го блазнят и че днес хората имат много повече, но са по-нещастни.