Руските коли се изкачиха на върха сред луксозните автомобили на изложението в Top Marques Monaco, информира АФП.

От бронирани коли, подобни на американските Hummer, до спортни коли и подвижни офиси, руските производители се борят да стигнат върха. "Това е първият път, когато имаме толкова много руски участници и това беше изненада за нас. Повечето от тях са млади, динамични и имат много пари за харчене", каза човек от екипа, цитиран от БГНЕС. "Възможно е те да се възползват от трудностите, които изпитват другите производители" поради глобалното икономическо забавяне.

Четиридневното изложение, което се смята за "висша мода" на авто индустрията, предлага на потенциалните купувачи уникалната възможност да пробват колите по пистата за Формула 1, която минава през центъра на Монако, където живеят много автомобилни състезатели и милионери. Руските коли са изминали дълъг път от “Ладите“, познати на всички жители от бившия комунистически блок.

Посетителите на шоуто бяха посрещани от червено-черен автомобил с тегло 5 тона - “Промброн“ на руската фирма Dartz, комбинация от бронирана и луксозна спортна кола, която обикновено се показва на военни изложения. Въпреки компромисите, направени заради удобството, колата все още предлага по-висока сигурност от повечето коли на пътя.

Други руски коли, привлекли вниманието, беше представената от “Маруся Моторс“ - първата спортна кола, построена изцяло в Русия, с изключение на двигателя. Той е производство на британската фирма Cosworth.