Изследователите от групата Artificial Intelligence в университета Freie Universitat в Берлин представиха нова своя технология, която позволява автомобилът да се управлява само с погледа на шофьора. Тя се нарича eyeDriver и е демонстрирана в специално проектиран Dodge Grand Caravan.

Изследователите вече са познати със своите технологии в автомобилната индустрия, след като през 2007 г. завършиха на второ място в състезанието Darpa със същия автомобил, който тогава се управляваше чрез iPhone.

Сега екипът от 11 изследователи и 6 студенти е разработил новата технология за управление само с погледа на водача. Тя използва силно модифицирана каска за велосипед с две камери и инфрачервени сензори, която „гледа" едновременно в същата посока като човека, който управлява автомобила.

Софтуерът автоматично изчислява посоката и разстоянието, на което е фокусиран погледът, и ги изпраща към бордовия компютър, който от своя страна задвижва волана чрез собствени електромотори. Скоростта на движение се контролира отделно.

Системата има два режима на работа „free ride" и "routing". Във "free ride" управлението е изцяло чрез погледа. Колкото по-далеч погледне водачът наляво или надясно, толкова повече се завърта воланът. Ако посоката не може да бъде определена, например, ако шофьорът затвори очи, автомобилът автоматично спира на място.

В режима "routing" управлението през повечето време става автоматично, но системата пита за посоката, когато се наближи кръстовище. Ако шофьорът гледа достатъчно дълго в една посока, eyeDriver я избира като зададена и автомобилът поема по нея.