Спорни остават текстовете за задължителното членство в Камарата

След първите дискусии в Парламентараната комисия по икономика, депутатите се обединиха около предложението срокът за регистрация за бъде удължен до края на 2010 г., но рамки да бъдат поставени.

“В България има над 6 000 оценители, които притежават безсрочни лицензи от Агенция за приватизация. Онези над 4000 от тях, които са пропуснали срока да се пререгистрират, със сигурност ще могат да го направят до 31.12.2010 г.”, коментира Николай Пехливанов, депутат от 41 НС и зам.-председател на парламентарната комисия за регионално развитие и благоустройство. „Вписването ще се извършва в регистър на Камарата на независимите оценители, както и до момента. Същинският дебат ще се проведе между първо и второ четене на промените и ще касае предложението за задължително членство в Камарата.”, обяснява Пехливанов.

Към момента в България няма установени правила за работа на браншовите органи и задължителното членство в такива за определени професии ще създаде условия за зараждането на редица лоши практики.

„Аз лично считам, че подобно ограничение не е редно да има, докато не регулираме съществуването и функциите на браншовите организации в България по принцип. Ще настояваме подобно условие да не бъде въвеждано, тъй като не е и не може да бъде обективен критерий за професионализма на представителите на професията.”, допълва Пехливанов. „Подобно участие е свързано и със заплащането на сериозни такси за членски внос, което допълнително утежнява бюджета на независимите оценители и създава условия за съмнения в неправомерно разпределяне на „общите средства”. За тази една година от влизането на новия закон в сила Камарата не е провела нито един курс за обучение на нови оценители, което е знак и за „капсуловане” на системата.”, обяснява Пехливанов.

Още един текст ще предизвика спорове в сектора – правото на Камарата да заличава от регистъра членовете, които не са заплатили членския си внос. Тази сума е различна от таксата за регистрация и е ежегоден разход, от който е справедливо те да могат да се освободят без подобни негативни последствия.

До месец промените в Закона за независимите оценители ще влязат за гласуване в Пленарна зала. Да участват в същинския дебат за „задължителното членство”, който ще се проведе между първо и второ четене на Закона, ще бъдат поканени и представителите на бранша.