Позицията на краката издават чувствата на хората. Това твърди британски психолог. Той открил нов език на тялото, при който хората използват краката си, за да подават сигнали.

Проф. Джефри Бийти от университета в Манчестър счита, че много хора често нямат представа за тайните послания, които изпращат краката им. Според направеното от него изследване, ако дадена жена харесва някого и се смее, краката й заемат отворена позиция. Ако краката й са кръстосани или подвити, тя не е привлечена от мъжа.

Мъжете, от своя страна, не дават сигнали за сексуално привличане чрез краката си. Краката на лъжците са неестествено сковани в опит да отвлекат вниманието на хората от лъжата си.

Изследването показва още, че жените преценяват мъжете по обувките им - дали са стилни, чисти и скъпи, дали се връзват с облеклото. Ако мъжът е нервен, той ще покаже чувствата си, като увеличи движенията на краката си. Жените обаче правят точно обратното и краката им са сковани, когато са нервни.

Отворените хора движат малко краката си, защото искат да доминират и да контролират разговора, а срамежливите хора правят по-чести движения с краката. Арогантните хора също движат малко краката си.

„Тайният език на краката може да разкрие голяма част от личността ни, какво мислим за човека, с когото говорим, и дори нашето емоционално и психологическо състояние, те са удивителен канал за невербална комуникация", обяснява проф. Бийти.