Изработване на национална здравна карта, актуализация на броя и цените на клиничните пътеки, укрепване на доболничната и спешната медицинска помощ са сред петте стъпки, които ще бъдат реализирани в рамките на здравната реформа до края на тази година, обяви министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова след заседанието на правителството.

По думите й няма да има закриване на болници, нито съкращаване на медицински персонал, но ще се работи за трансформиране на някои болници за активно лечение в болници за долекуване.

"След като ще пипаме болничната система, трябва да укрепим доболничната система. Преференциално ще заплащаме груповите практики на общопрактикуващите лекари, ще актуализираме броя и цените на клиничните пътеки. Трябва да въведем необходимите клинични пътеки за новите по своя вид болници за долекуване, предприети са стъпки за това. Ще актуализираме цените на някои от пътеките - има недооценени, има свръх оценени. Ще въведем диференцирано заплащане на базата на квалификация, сложност, труд, обем на работа. Смятаме да изработим позитивна листа за медицинските изделия, по подобие на лекарствените. Това ще е в полза на болните. Ще имаме добър отзвук сред тях. Искаме да въведем там някакъв ред", каза още здравният министър.

"Петата стъпка от годишния план на реформата включва преструктуриране на администрацията в здравните институции, като броят на дирекциите ще бъде намален с 40 процента", обясни министър Борисова.