Лекари и сестри в УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД бяха обект на брутална агресия през нощта срещу 29 ноември. Около 4 часа сутринта в Клиника по хирургия е извикан за консултация лекар от КАИЛ на болницата. Консултацията се наложила заради лечението на тежко болен пациент. (Води се следствие. Затова имена няма да бъдат оповестявани).


В това време друг пациент, който е приет в УМБАЛ „Св.Анна“-София АД за планова операция, започнал да вилнее в коридора на Първо отделение на Клиниката по хирургия. Той удрял, блъскал, душил и обиждал лекари и сестри. Размахвал белезници и заплашвал с арест. Лицето предварително сложило на камерите гумени ръкавици, с цел да предотврати видеозаснемането. То счупило и вратата на клиниката.


Пострадалите лекари и сестри са с физически травми и в психически шок.


Подадено е оплакване и тече разследване по случая, съобщиха от Пресцентъра на лечебното заведение.  


Ръководството на УМБАЛ „Св.Анна“- София категорично застава зад лекарите, работещи в болницата, и вярва, че спрямо виновника ще бъде приложена цялата сила на законите в Република България. 


Пациентът, нападнал лекари и сестри, беше задържан в двора на болницата пред очите на журналисти.


Ръководството на УМБАЛ „Св. Анна“ благодари на органите на МВР за своевременната и професионална реакция, демонстрирана от униформените служители, както и на присъстващите журналисти за проявеното хладнокръвие в нестандартна ситуация.