Полицията в Разград разби организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Акцията е проведена от служители от сектор "Борба с организираната престъпност" под ръководството на Окръжна прокуратура, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Единият от членовете й е задържан в Гърция. Сред задържаните са и двама братя от исперихското село Драгомъж.

35 - годишният С.Е е  издирен и задържан на 5 май, а С.С на 32 г. е арестуван на 10 май. При извършените обиски и претърсвания са открити оръжие, пари и документи, подпомагащи престъпната им дейност, посочват от полицията.

Групата е действала поне от 3 години, като нейните членове „зарибявали" граждани от цялата страна с обещанието за работа в Гърция - легална, добре платена, с трудов договор и платени осигуровки.

След като получени първоначално договорената сума те им осигурявали и транспорт до южната ни съседка. Когато хората пристигали там истината се оказвала съвсем друга. Отнемани им били паспортите, живеели в мизерни условия и нямали друг избор, освен да работят като роби на полето

Окръжната прокуратура в Разград е повдигнала обвинения на организираната група по чл. 159 В от Наказателния кодекс за трафик на хора и чл. 321 - за участие в организирана престъпна група, допълват от пресцентъра на полицията.

ГДБОП припомня, че единствено чрез Агенцията по заетостта към Министерството на труда и социалната политика или чрез  всички лицензирани от Министерство на външните работи фирми, които предлагат работа в чужбина, гражданите могат да кандидатстват и да получат сигурна работа зад граница.