Служители на шуменското териториално звено на ГДБОП задържаха 36-годишен лихвар, изнудвал и заплашвал жители от община Каспичан, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 15 май към 12.45 ч. мъжът с инициали Е.Н. от Каспичан е задържан в централната част на града, малко след като приключила срещата му с поредната му жертва - 29-годишен длъжник, който изнудвал от доста време.

Преди 2 години човекът взел от него 100 лева назаем и след като до момента му изплатил близо 1000 лева, Е.Н. продължавал да го изнудва и то със сумата от 12 000 лева.

След задържането му последвал обиск, при който са намерени 200 лева и нож.

От дома му били иззети множество свидетелства за регистрация на МПС, договори за покупко-продажба на автомобили и патрони.

Иззети са три леки коли - марки "Ауди", "Форд" и "Спартан", и мотоциклет "Сузуки". Малко по-късно негова позната предала на полицията тефтери и тетрадки с описание на длъжниците му и паричните средства, които му дължат.

В акцията, освен служители на териториалното звено сектор "БОП" - Шумен, участвали и колегите им от специализираното полицейско подразделение в областната дирекция.

Разследването започнало в началото март 2010 година, когато в сектор "БОП" били получени сигнали, че Е.Н. е изнудвал жители от община Каспичан по различни схеми.

В някои от случаите той отпускал заеми, като определял месечна лихва от 30 %. В деня, определен за плащане на вноската, съобщавал на "длъжника", че лихвата му е станала много висока и сумата, която трябва да плати е в размер на няколкостотин хиляди лева.

На други клиенти, вземал дебитните им карти и изтеглял наличните им по сметка суми. Трети били принуждавани да закупуват стоки по лизингови схеми, на други продавал автомобили на разсрочено плащане.

Клиентите били уверявани, че няма да им бъдат удържани лихви. Малко по-късно обаче им вземал колата, предоставял им нова, като плащането започвало отначало; прехвърлял е задължения между длъжници. Често си служел със закани и заплахи към тях и близките им.

До момента пред съдия от Окръжния съд в Шумен са разпитани 12 негови клиенти.

С постановление на прокуратурата Е.Н. остава в полицейския арест за 72 час