РИОКОЗ – Софийска област уведомява, че за периода 10.05. – 16.05. 2010 г. държавните здравни инспектори от отдел “Контрол на нехранителни стоки и обекти“ са извършили 123 бр. проверки на обекти в Софийска област, подлежащи на текущ здравен контрол.  Издадени са 2 акта /1 бр. за нередовна лична здравна документация и 1 бр. тютюнопушене на работното място / и 24 бр. предписания. Направени са  13 огледа за регистрация на обекти. Разгледана е 1 бр. жалба.

За същия период държавните здравни инспектори от отдел  “Контрол на хранителни обекти и храни“ са осъществили 184 бр. проверки на територията на Софийска област. Съставени са 11 акта – 8 бр. за нередовна лична здравна документация или липса на такава  в заведение за обществено хранене и магазини за хранителни стоки в Своге, Елин Пелин, Костинброд и Етропроле; 3 бр. за тютюнопушене в закрити работни помещения в заведения за обществено хранене и магазини за хранителни стоки в Костенец, Ботевград и с. Гурмазово. Издадени са 4 бр. предписания –  за извършване на текущи ремонти в заведения за обществено хранене и магазини за хранителни стоки в Елин Пелин, Костенец и Костинброд. Извършени са 18 бр. огледа за регистрация на обекти по Закона за храните. Взети са 3 бр. проби храни и 148 смивове за лабораторен анализ.

През изминалия период на територията на Софийска област са регистрирани общо 43 случая на остри заразни заболявания срещу 44 случая за предходния.

Заболяванията се разпределят както следва: чревните инфекции - 7 сл. срещу  11 сл. за изминалата седмица. Регистрирани са: 5 сл. на ентероколит – 2 сл. от с. Ковачевци и по 1 сл. от Ботевград, Костенец и с. Осиковска лъкавица; 1 сл. на вир. хепатит – с. Душанци; 1 сл. на вирусен менингит – с. Трудовец.
 
За периода са регистрирани 36 случая на капкови инфекции, с 4 повече от предходната седмица: 32 сл. на морбили – 7 сл. от Правешка община, 6 сл. от Ихтиманска община, по 3 сл. от Ботевградска, Самоковска, Пирдопска, Сливнишка, и Годечка общини, 2 сл. от Свогенска общини и по 1 сл. от  Етрополе и Долна баня. 1  случай на варицела е установен в Костинброд. 3 са случаите на поротит - 2 сл. от Пирдоп и 1 от с. Мусачево.
Не са регистрирани хранителни токсикоинфекции и епидемични взривове на територията на Софийска област.