Казанлъшките полицаи разкриха убийството на 3-годишно момченце от село Тъжа.

МВР Стара Загора припомня, че на 23 април в 17.40 ч на тел.112 е получено съобщение от 29-годишна жена от Тъжа, че в 8.00 ч на същата дата е изчезнал 3-годишният й син и въпреки продължителното търсене в околностите, до момента не е открит.

Незабавно на място е изпратен полицейски екип и са предприети издирвателни мероприятия, като в продължение на няколко дни служители на Районното управление в Казанлък със следово куче и спасителният отряд на Областно управление „Гражданска защита" с помощта на жители от селото са претърсвали къщи и стопански постройки землището на Тъжа и териториите по течението на река Тъжа.

На 28 април около 13.00 ч. в Полицейски участък - Павел баня е получено съобщение от 27-годишен мъж, че на 3 км северозападно от Тъжа е открил в коритото на реката детски труп в чувал от полиестерно зебло.

При извършения оглед е установено, че трупът е на изчезналото 3-годишното момченце и около врата му е увита женска блуза от полиестерна материя.

От направената аутопсия е констатирано, че няма данни за удушване или обесване и че смъртта на детето е причинена от асфиксия - насилствено задушаване, вследствие притискане в областта на гръдния кош.

При последвалото разследване било установено, че в деня, когато изчезнало дедето родителите го оставили в дома си - на грижите на свои близки - А.С. на 18 години и живеещата с него на семейни начала 16-годишна жена от село Розово.

Около двадесет минути по-късно - малко преди 8 сутринта, детето е паднало от каменна тераса висока около 70 см, ударило се в областта на главата и изпаднало в безсъзнание.
А.С. го внесъл в стая и се опитал да му окаже първа  помощ - чрез многократни притискания в областта на гърдите за сърдечен масаж.

След като установил, че детето не диша, се уплашил от гнева на родителите, поставил телцето в чувал и двамата с приятелката си го занесли и изхвърлили в реката западно от ВЕЦ -  Тъжа.
По пътя намерили изхвърлена дамска блуза, която увили около врата на детето, за да инсценират душене.

На А.С. е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 122, ал. 1 от НК ( причинявана на смърт по непредпазливост, което се наказва с до пет години затвор )и му е взета мярка за неотклонение "Подписка".