В края на миналата година BMW пусна в продажба най-икономичната версия на 3-Series произвеждана някога, като още преди това обеща среден разход на гориво от 4.1л/100км. пробег.

Вероятно повечето от вас са си помислили, че това не е възможно и е поредната заблуда от страна на автопроизводител, но в крайна сметка се оказа, че автомобилът предлага дори по-голяма енергийна ефективност, в ръцете на английския журналист Том Форд.

Колегата е заредил резервоара на колата при излизане от Великобритания, след което се е отправил към Мюнхен и е поел в обратна посока до френския град Лил. Цялото разстояние от точно 1 629км. той е изминал без да зареди и капка допълнително гориво.

Простата сметка показва, че средният разход на гориво е бил 3.75л/100км., а компютърът е отчел средна скорост от 95.4км/ч. За постигането на този резултат обаче, Том не е използвал климатик, радио и други системи.

След като изминал разстоянието от 1 629км. с един резервоар, журналистът споделил, че дори не е очаквал 320d EfficientDynamics да покрие даваните от BMW показатели, както и, че постигнатият резултат е невероятен.

Припомняме ви, че BMW 320d EfficientDynamics е оборудвано с дизелов 2.0-литров турбо двигател, който генерира мощност от 163к.с. и максимален въртящ момент 360Нм., наличен в диапазона 1 750 - 3 000об/мин. Автомобилът разполага и с редица технологии за оптимизиране на енергийната ефективност.