На 3 юни 2010 г., четвъртък, от 10.00 часа в централата на КТ „Подкрепа” ще се проведе среща на Управителния съвет на Съюза на свободните демократи и Ръководството на Конфедерация на труда „Подкрепа”. По време на срещата председателят на ССД Стефан Софиянски – единственият министър-председател, управлявал страната ни в период на сериозна криза ще представи алтернативен план за стабилизиране  на българската икономика и възможностите за излизане от настоящата криза.
След края на срещата в 12.00 часа в Централата на КТ „Подкрепа”  д-р Константин Тренчев и г-н Стефан Софиянски ще дадат съвместна пресконференция
ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ПРОГРАМА ЗА ИКОНОМИЧЕСКА СТАБИЛИЗАЦИЯ И  РАСТЕЖ
В резултат на грешките в политиката на бюджет 2010, неправилната работа с публичните финанси и световната икономическа криза, икономическата обстановка в България силно се влоши. Изключително тревожни са данните от първото тримесечие на тази година:
- рекорден спад на БВП  
- рекорден бюджетен дефицит,
- рекордно ниско ниво на чуждестранните инвестиции
- рекордно ниско потребление.
БВП Q1 2010 спад от -4.0%
Безработица - 2009 9.1%; 2008 6.3%
ПЧИ:
Спад от -21.9% Q1 2010 (към Q1 2009)
Спад от -0.1% от БВП през Q1 2010 за 2009 г. са били 2.7% за Q1 т.е.
спад от -2.8%
Внос:
Като % от БВП за Q1 2010 е 10.5% т.е. ръст от 0.8% спрямо Q1 2009
Стойност - през Q1 2010 е спаднал с -5% спрямо Q1 2009
Износ:
Като % от БВП за Q1 2010 е 8.7% т.е. ръст от 0.8% спрямо Q1 2009 (2009
Q1 е бил 7.9%)
Стойност нарастване с 12.2% спрямо Q1 2009
Само за една година всички икономически параметри изразяват трайни тенденции на влошаване. Данъчните приходи рязко намаляват като в предстоящата актуализация на бюджет 2010 параметрите са силно влошени дори спрямо късната декемврийска актуализация на бюджет 2009.
Политиката на правителството не предполага променянето на тези тенденции. Необходими са спешни мерки, изразени в административна реформа и пакет от икономически мерки за развитие на селското стопанство и икономиката, което да доведе до спиране на тенденцията на спад на БВП и постепенно постигане на икономически растеж. В противен случай рискуваме икономическата криза да прерастне във финансова и в политическа с тежки последствия за развитието на България като равноправна страна-членка на ЕС.
I. Административни мерки.
Реформата в държавната администрация е необходима с оглед на новите икономически цели и най-вече на усвояването на европейските фондове в периода до 2013-а година. В сегашната си структура, в която не бяха направени никакви съществени промени, които да отразят новите приоритети, държавния и областния апарат не са адекватни на потребностите за развитие на страната. Резултатите са очевидни – блокиране на админстративната система и критично ниско ниво на усвояване на еврофондовете. Административната реформа трябва да се развие в две посоки: на държавно и на местно ниво. Основни насоки на административната реформа в икономическата сфера:
На държавно ниво
- закриване на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма
- създаване на Министерство на енергетиката – принципал на енергийната структура и отговарящо за енергийната политика и международните енергийни проекти.
- Създаване на Агенция на държавното участие с основни функции: принципал на остатъчните дялове от държавната собственост, приватизационен и следприватизационен контрол.
- Създаване на Министерство или Агенция на туризма с две основни функции: поддържане на инфраструктурата на традиционните български курорти и знаковите исторически обекти, и мащабна рекламна кампания на България като туристическа дестинация.
- Създаване на ново Министерство на еврофондовете с осем направления: седем, администриращи седемте оперативни програми и едно – за методично ръководство и контрол на процедурите по усвояването на фондовете. Основните функции на това министерство са: администриране на оперативните програми и подпомагане на ресорните министерства в осъществяването на тържните процедури в съответствие на европейските изисквания. Приоритетите в оперативните програми и експертното участие в провеждането на тържните процедури остава в компетенцията на ресорните министерства.
На местно ниво
- Създаване на второ избираемо ниво на местно самоуправление – Регион с директно избираем регионален управител.
- Ново административно деление на страната на пет региона с условни наименования:
1. Мизия
2. Добруджа
3. Тракия
4. Пиринска Македония,
5. София
На основата на сега съществуващите регионални стратегии за развитие се изгражда стратегия за развитие на тези райони, отразяваща спецификата в природата, икономиката и историческото наследство.
II. Пакет от икономически мерки.
Пакетът от мерки за стабилизация и развитие на българската икономика трябва да бъде приет с актуализацията на бюджет 2010 с 3-годишна перспектива. Средствата в него трябва да бъдат целеви и насочени единствено към дейности, водещи до растеж на БВП. Основните средства в икономическия пакет на стойност около 3 млрд. Евро трябва да имат три основни източника:
- деблокиране на част от държавния резерв
- емитиране на облигации с участие на банков ресурс от страната
- целеви пакет от европейско финансиране през оперативните програми
Стабилизационният пакет трябва да осигури растеж на БВП с целево финансиране в следните сфери:
Икономика:
- Подпомагане на дребния и средния бизнес чрез облекчени и бързи процедури по оперативните програми Конкурентноспособност, Развитие на селскостопанските райони и създаване на механизъм от работещи гаранционни модели, включващи реализирането на програмата Джереми.
- Ускорено финансиране на основни инфраструктурни проекти – двете магистрали, метрото в София и подготовка на мега проекта тунел под Шипка
- Ускорена рехабилитация на енергийната и водопреносната мрежа в страната
Селско стопанство:
- Изплащане на българската компонента от земеделската субсидия през юни-юли, ведната след описването на земите
- Изплащане на европейската компонента от субсидията през текущата година
- Осигуряване на допълнителна субсидия за животновъдството
- Осигуряване на компенсаторно финансиране на земеделските стопани, поради увеличената данъчна тежест в резултат на пропуска да се нотифицира земеделската субсидия пред Европейската комисия.
Общини:
- Целево увеличаване на дела на капиталовите разходи на общините
за готови проекти в сферата:
- на пътната инфраструктура,
- водоснабдяването и канализацията,
- третирането на битовите отпадъци,
- строителството,
- рехабилитацията на детски градини и училища,
- спортни съоръжения.
Допълнителни мерки, които при необходимост да се финансират от стабилизационния проект:
- Намаляване на 18%  на ДДС от втората половина на тази година още с актуализацията на бюджет 2010. Бързи мерки за увеличаване на събираемостта и ускоряване на възстановяването му.
- Еднократно увеличение на пенсиите с оглед стимулиране на вътрешното потребление – при актуализация на бюджет 2010, или най-късно – с бюджет 2011.
Актуализацията на бюджет 2010 определя динамиката и реда на стабилизационния пакет. През втората половина на 2010-а година се изтеглят мерките, които пряко и най-бързо влияят върху ръста на БВП.