75% от оценките на матурите са над 3.50. Това съобщи Асен Александров, съветник на образователния министър, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. 3153 са двойките на изпита по български език и литература. От образователното министерство подчертаха, че тази година слабите оценки са по-малко в сравнение с миналата година, когато са били 3619.
За сметка на това шестиците по български език през 2010 г. са по-малко в сравнение с отличните оценки миналата година.  702 ученика са получили отличен 6 през тази година, а през миналата година те са били 931. София-град, София-област, Варна, Кърджали и Ямбол са градовете с най-високи резултати от матурата по български език. Най-ниски са резултатите в Разград и Търговище. Изводът на специалистите е, че зрелостниците четат по-добре, но не е ясно дали пишат по-добре.
Най-слабите резултати са на матурата по география. Експертите от министерството смятат, че за този изпит учениците са разчитали на обща култура. Средната успеваемост е 31,8-32 точки. Двойките са 11057 от общо явили се 30 848 ученици.


Общият извод е, че оценките на матурите по чужди езици са високи. Отчитат се високи резултати от матурите по английски, френски, немски език, а при матурата по руски оценките са разнообразни. На матурата по испански няма нито една двойка.

Най-много зрелостници са се явили на матурата по литература - 65 853, като средната успеваемост по литература е 55 точки.