Инж. Соня Малинчева е бивш директор на ТПГ “Стамен Панчев“. 37 години от професионалния й път преминава в това учебно заведение. В продължение на 10 години тя е начело на професионалната гимназия, пенсионира се през 2017 год.


Инж. Малинчева предостави на botevgrad.com отворено писмо, адресирано до Росица Иванова – началник на Регионалното управление на образованието – София област, което гласи:


Бях шокирана от резултатите на матурите в двете професионални училища в Ботевград. Две училища, които допреди три години бяха водещи в професионалното образование в Софийска област, а няма да сбъркам ако кажа и в страната. ПГТМ „Христо Ботев“ се бореше за професионална гимназия с национално значение, а сега е с успех от матурите 2,51. 


Не мога да се примиря с резултатите в ТПГ „Стамен Панчев“ /слаб 2,12 – среден успех от матурата по Български език и литература, и средна оценка от двата задължителни зрелостни изпита – 2,60/. В продължение на 12 години - до 2019 г., благодарение на професионалната работа на ръководството и учителите в училището, се модернизира изцяло материалната база за обучение по професии. В резултат на десетките реализирани проекти към ЕСФ Леонардо да Винчи, Еразъм и национални програми, десетки ученици провеждаха учебна практика в чужбина и там се представяха чудесно. 


Учениците от ТПГ „Стамен Панчев“ бяха познати в цялата страна като професионални монтьори МПС, оператори в електрониката и оператори на металорежещи машини, и това бе подплатено с многото успехи на националните състезания по професии. Но през 2019 г. Вие, г-жо Иванова, с главен мотив нисък резултат от зрелостните изпити – 3,18 и 31 дипломирани зрелостници, уволнихте дисциплинарно директора инж. Катя Ценева и назначихте Цонка Докова. А какъв е резултатът, е повече от видно. Питам, какъв професионалист трябва да е директорът, за да може за три години да разбие всичко, от цял випуск да се дипломира един ученик? Това е чудовищна разруха. 


И ако не знаете как трябва да постъпите след тези слаби резултати, ще Ви кажа:


Г-жо Иванова,


1. На мига уволнете дисциплинарно директорката; 


2. Уволнете и старши експерт професионално образование - г-жа Йорданова;


3. От особено голямо значение е и Вие да подадете заявление за напускане.


Г-жо Иванова, Ботевград е град с развита промишленост, град, в който има недостиг на работна ръка, град, в който всеки ден около 40 автобуса захранват фирмите с работници, а професионалните училища не изпълняват своето предназначение благодарение на Вас.


 


Инж. Соня Малинчева