Палеонтолози се натъкнаха на леден блок в Антарктида с фосил на огромен неизвестен динозавър, съобщи Дискавъри.

Динозъвърът е живял преди 190 млн. години в ранната Юра в района на сегашния връх Къркпатрик. Той е наречен Glacialisaurus hemmeri на известния палеонтолог проф. Уилям Хамер.

Идентифициран е като непознат вид по бедрената кост, глезена и стъпалото. Като се сравнява намереният материал с животни с подобен размер, дължината на динозавъра може да бъде определена на около 7 м., а теглото - около 4-5 тона, каза Нейтън Смит от Чикагския музей Фийлд. Той описва новия зауроподоморф заедно с аржентинския палеонтолог Диего Пол в сп. "Acta Palaeontologica Polonica".

Зауроподоморфите, с дългите си вратове и опашки, са едни от най-големите известни животни. В тяхната еволюция тенденцията е тялото да нараства.

Гласиализавърът попада по средата на еволюционната линия. Тази група динозаври са били тревопасни. Някои ранни нейни членове обаче са похапвали каквото се изпречи пред очите им, макар и да са наблягали на растенията. Възможно е и новооткритият динозавър да е бил такъв. Климатът в района преди 190 млн. години е бил съвсем различен от сегашния.

Там е било по-топло и вероятно е имало много високи дървета. Зауроподите са се хранели с листата им. Континентът е бил по на север, и е бил свързан с други земни маси.

Когато Антарктида се е откъснала, тя може да е била като убежище за животните, макар и доста студено. По времето на G. hammeri обаче, зимите там вероятно са били вече дълги и студени.