Най-успешен министър в настоящото правителство безспорно се очертава Цветан Цветанов, който за четири месеца прибавя още 12 на сто към своя персонален рейтинг. Утвърждава позициите си и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който е на второ място по индекс на одобрение. Николай Младенов, Вежди Рашидов и Мирослав Найденов също успяват да запазят добри позиции. Това сочат данните от национално представително проучване за периода 28 май – 3 юни сред 1200 пълнолетни българи от цялата страна, проведено по метода на пряко стандартизирано интервю от "Алфа Рисърч", предаде репортер на Агенция “Фокус”. Боряна Димитрова обясни, че индексът на одобрение, въведен от „Алфа Рисърч”, показва съотношението, балансът между положителни и отрицателни оценки към даден министър. Тя посочи, че с най-отрицателен баланс е новият министър на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова, която има едва 3,8 положителната оценка. Съществен спад на положителните оценки се наблюдава и при министъра на околната среда и водите Нона Караджова, както и при Сергей Игнатов. Министърът на финансите запазва рейтинга си, регистриран през февруари. Симеон Дянков се ползва с 10,3 одобрение, но в същото време и с 12,1 на сто отрицателни оценки.
„Трудно можем да разберем процеса на спад в подкрепата, която наблюдаваме, ако не си даваме сметка, че всички събития започват да се преценяват през призмата на икономическата криза и икономическото благосъстояние, включително и събитията в полицията”, посочи Димитрова. Тя констатира, че събитията се икономизират.
С най-голямо одобрение от 77 % се ползва запазването на ДДС, на второ място заявеното намерение за съкращаване разходите в държавната администрация, което се ползва със 73% одобрение. Въпреки че акциите на МВР се ползват с 68 на сто одобрение, те са достигнали тавана в генерирането на подкрепа за управляващите и фокусът на вниманието започва да се насочва към това - какво се прави за промяна на наследените порочни механизми на управление, към противодействието на държавата в случаите, когато със законни средства се извършва незаконно облагодетелстване.
Събития с отрицателен обществен отзвук, които са повлияли на образа на правителството, са намаляването на средствата за издръжка на университетите, театрите и научни и културни институти с 56 на сто, проблемите с издаването на документите за самоличност – 53 на сто, и възприетата като лобистка отмяна на забраната за тютюнопушене на обществените места – 41%.
Събития с противоречив обществен отзвук са назначаването на новия здравен министър 26% - 30%, запазването на привилегията осигуровките на държавните служители да се плащат от държавата 33 % - 37% .
Хората продължават да настояват за ефективна борба с престъпността, посочи Димитрова. В изследването са разгледани два казуса – един от въпросите, който бе как се разпределя изнесената официално информация, че почти половината от парите на държавните предприятия са в банка с нисък пазарен дял, близка до депутат от ДПС, се определя от 42% от анкетираните като симптом за формирането на нови, близки до властта и облагодетелствани от нея кръгове. За 31% това е случайност и сегашната власт не се облагодетелства.
„Ние като социолози изключително рядко наблюдаваме такава мобилизация на общественото мнение по отношение по казуса с „бедните съдийски роднини”, посочи Димитрова. Едва 2% смятат, че не трябва да се предприема нищо, след като сделките са оформени по изискванията на закона. 6% настояват за търсенето на отговорност от облагодетелстваните се лица, а 92% настояват да започне проверка на всички подобни случаи не само да бъде потърсена отговорност, но и да бъдат санкционирани всички такива случаи. В изследването се констатира, че разкритията, арестите, „респектирането” са първата крачка и след като тя е направена хората очакват да бъде направена втората – цялостно неизбирателно противодействие на корупцията и злоупотребите с власт в името, на които ГЕРБ спечели вота на избирателите. В момента мнението е поляризирано 46% от анкетираните смятат, че акциите на МВР имат реален ефект, а 45% - че са по-скоро пропагандни и нямат реален ефект върху престъпността. 9% от попитаните смятат, че акциите целят най-вече да предизвикат страх у хората. Боряна Димитрова констатира, че акциите на МВР достигат тавана, при който могат да генерират успех сред управляващите, и ако в резултат на разкритите престъпни мрежи не бъдат променени корупционните механизми, по които се е действало в чувствителни сфери като митници, обществени поръчки, приватизация, съдебна система, тези акции ще започнат девалвират като средство за разкъсване на обвързаността между държавата и престъпния свят.