На президента му е позволено да говори всичко, за да бъде харесван. Той има обаче само протоколни функции. Това заяви пред БТВ вътрешният министър Цветан Цветанов. На въпрос, че именно заради Росен Плевнелиев Венета Марковска не е съдия в КС, вътрешният министър още повече засили критиките си към президента.

Ако Венета Марковска не си беше подала оставката имаше реална предпоставка за започване на процедурата на импийчмънт, защото Конституцията беше нарушена. В момента има нова процедура за Галя Гугушева и има входирани два сигнала, които ще бъдат проверени. "При полагането на клетвата участва председателят на НС, председателят на ВКС и ВАС и президентът. Всеки от тях може да отсъства и клетвата може да се осъществи", каза Цветанов.

Изборната кампания на президента, която плати ГЕРБ за Плевнелиев е от политическата субсидия. След избора обаче той става президент на всички българи, припомни вицепремиерът.

За КС имаше кандидат на ДСБ в лицето на Екатерина Михайлова, която е била силно ангажирана политически. Цветанов нарече несериозна тезата, че ГЕРБ и СДС са се договорили за избора на член на КС като начало на бъдещо коалиционно управление.
Първият официален контакт със Синята коалиция беше осъществен след изборите 2009г по искане на Иван Костов и Мартин Димитров, припомни Цветанов. Тогава те поискаха зам.-областни управители във всички области, 3 министри, 3 областни управители и заместници във всички ведомства. Надежда Нейнски, която се прави на голям демократ също беше част от правителството на Иван Костов, каза Цветанов. Тя имаше най-близката връзка с един от лидерите на организираната престъпност Алексей Петров, но не говори изобщо за нея, заяви вътрешният министър. Според Цветанов сега започва договарянето на структурите на Алексей Петров, Надежда Нейнски и Иван Костов за участие във властта. Един от основните свидетели по делото Октопод Георги Цветанов, когато пуска жалба в МС при Иван Костов срещу Алексей Петров беше задържан за 4 месеца, беше взривен и дома му. СДС е член на ЕНП, ГЕРБ е сестринска партия и е напълно логично да работим заедно, каза Цветанов.

Той отрече да има политически натиск при избора на главен прокурор. Не съм виждам Сотир Цацаров от месеци, каза Цветанов и каза, че критиците на кандидатурата му от „България на гражданите“ не трябва да политизира избора на обвинител номер едно. Да не забравяме кой беше главен прокурор, призова вътрешният министър, визирайки близката връзка между Алексей Петров и бившият обвинител номер едно Никола Филчев.

По въпроса за престъпността Цветанов призна, че битовата престъпност е най-болезнената. След като подобни крадци са задържани, но са пуснати след няколко дни, няма как те да бъдат превъзпитани. Той даде за пример и 24-годишен мъж от с. Мечка, който има 10 криминални регистрации, но не влизал в затвора.

Изходът е адекватна правораздавателна система, защото дори хората да задържат крадците и ги предадат на полицията ние можем да ги държим в ареста 24 часа. Ако прокуратурата не поиска задържани от 72 часа, престъпниците ги пускат, каза министърът.

Когато не получаваш адекватна присъда, повторението на престъплението ще бъде много по-дръзко. Цветанов посочи като проблем липсата на родителски контрол, повишаване на агресията в семейната среда, която се отразява върху престъпленията извършвани от ученици.