Два кораба на турската брегова охрана пристигнаха на посещение в Регионална дирекция „Гранична полиция" - Бургас, информира пресцентърът на МВР.

Визитата е в изпълнение на годишната програма за сътрудничество между Главна дирекция „Гранична полиция" и Бреговата охрана на Република Турция.

По време на двудневното посещение ще бъдат обсъдени конкретни въпроси, отнасящи се до взаимодействието между ГД „Гранична полиция" и турската брегова охрана при съвместно противодействие на трансгранични престъпления - тероризъм, контрабанда на наркотици, общоопасни материали, нелегален трафик на оръжие, незаконен риболов и др.

Ще се обмени опитът на двете страни, свързан с функционирането на Черноморския граничен координационно-информационен център в Бургас и националния координационен център на турската страна.

Преди отпътуването на турските кораби ще се проведе съвместно учение на тема „Отработване на тактическо взаимодействие при извършване на бордова проверка на заподозрян кораб" с участие на два гранично-полицейски кораба от РДГП - Бургас.