“Версията за връзка между срещата на сирийската опозиция в България и атентата край Бургас е напълно възможна”, коментира пред БНР Надим Шахади, експерт по Ливан и Близкия изток, от британския Кралски институт по международни отношения “Чатъм хаус” вчера.

Самият Шахади признава, че също участвал във форума в Правец и това била една много важна за организирането на сирийската опозиция среща. “Тогава беше посочено, че целта е да бъде свален режимът в Сирия. Аз бях изненадан и си мислех, че България не е очевидният избор за терористично нападение, защото то щеше да има доста по-голям отзвук, ако беше организирано другаде. Да не забравяме, че България има дългогодишни отношения със Сирия още отпреди падането на Берлинската стена. Ето защо версията е напълно възможна”, коментира Шахади.

Според него разследването на атентата в България или поне официалното огласяване на извършителите може да се забави и да бъде като “банков влог, който да бъде изтеглен при нужда в бъдеще”.
Международният експерт направи сравнение между атентата у нас и свалянето на турския самолет в Сирия.

“Турция не реагира и не отговори на провокацията. Турците си запазиха правото да действат в бъдеще, защото техните анализи са показали, че сирийският режим се опитва да провокира война с Турция, а оттам и с НАТО. Това би наляло вода в мелницата на Башар Асад и би му възвърнало легитимността на борец срещу НАТО и империализма, а опозицията ще бъде обвинена в колаборационизъм", твърди Шахади.

В края на май около 40 представители на сирийската опозиция от Сирийския национален съвет, Кюрдския национален съвет и Националния блок на сирийските племена се събраха на тайна среща в луксозен хотел в Правец, домакинствана от външния министър Николай Младенов. Малко след атентата в Бургас Младенов отрече да има връзка между организирания от него форум и терористичната атака.