Фактът, че има делфин, който използва iPad, навярно е по-малко удивителен от този, че всъщност маркетинг-отделът на Apple няма нищо общо с това.

Да, делфинът Мерлин си има iPad. Той и неговият треньор го използват, за да да си помагат в това да разбират по-добре комуникационните тертипи в общуването един с друг. Ако експериментът се окаже успешен, джаджата на Apple може да помогне за разчупването на границата в общуването между хората и делфините.

Още от самата поява на iPad има дузини котки, кучета, птичета, мишки и други животинки, които си играят с джаджата. Макар че има котки, които доста убедително си „говорят" и се разбират с iPad, делфинът Мерлин е първият бозайник, който го използва като средство за учение.

Иновативната програма е най-новото умотворение на изследователя на делфини Джак Казевиц от „Говори с делфините" - организация, посветена на разкриването на тайните на общуването с делфини.

„Използването на iPad е част от продължителните ни опити да намерим технология за сензорен екран, която делфините да могат да активират чрез докосване с муцуна, - обяснява Казевиц. - Смятаме, че след като делфините се научат да боравят със сензорния екран, ще можем да им предложим набор от символи, представляващи обекти, действия, дори емоции".

Изследователите са намерили начин да направят iPad водоустойчив и сега го използват, за да помагат на Мерлин да прави асоциации между физически обекти и цифрови изображения на тези обекти. Следващата стъпка ще е да въведат глаголи в общуването.