Най-старото живо животно на Земята е 178-годишна костенурка на име Джонатан, съобщава в. Telegraph.

Този факт бил установен благодарение на снимка на влечугото, направена по време на Бурската война. На фотографията се виждат също един затворник и пазач

Смята се, че костенурката е на 178 години и е била на 70, когато е била заснета. Кадърът е направен по време на Бурската война около 1900 г.

Ако наистина е толкова възрастно, животното трябва да е живяло по време на управлението на осем британски монарси, от Джордж IV до Елизабет II. За това време страната е имала общо 50 министър-председатели.

Джонатан е бил преместен на остров Света Елена, където все още живее днес заедно с пет други костенурки – Дейвид, Спийди, Ема, Фредерика и Миртъл.

За предишната най-стара костенурка се смяташе галапагоската костенурка Хариет, която почина през 2005 г. в Австралия на 175 години.

Джонатан е собственост на британското правителство и живее в специално построена плантация. Смята се, че костенурката е от вида Testudinipae cytodira. Тя е била преместена на Света Елена от Сейшелските острови през 1882 г.

Съществуването на Джонатан едва сега излиза наяве, тъй като наскоро е била открита самата снимка сред колекция от фотографии от Бурската война.

За да се разбере, че именно костенурката от снимката е Джонатан, било направено специално разследване.