Така очакваното Световно първенство по футбол вече е факт. С него става факт и повишената консумация на бира, както и доста обилното количество „мезе" покрай мачовете. Много пъти сте го чували, но специалистите отново припомнят - не прекалявайте с нито едно от двете.

Последиците от преяждането не са за пренебрегване, да не говорим за повечето килограми. А надали точно това искаме, преди да тръгнем за морето.

Най-малкото, което усещаме в подобни ситуации, е разпъването на стомаха вследствие на голямата тежест на храната, както и на увеличения обем на хранителната каша, който форсира стомаха да се разшири, а пилорът (отворът към дванадесетопръстника) да пропуска повече храна.

Уви, когато това се случи, храносмилането се забавя значително, а с това и отвеждането на храната. Усещането за подут стомах обаче е само един от аспектите на преяждането. В нутриционистиката преяждането има и други показатели.

За прекаляването с алкохола няма да коментирам, тъй като последиците са повече от ясни.

Друг риск е прекаленото застояване пред телевизора. Специалистите препоръчват максимум 45 минути пред екрана, след което 10-15 минути почивка. Идеално, тъкмо за полувремето. И внимавайте с нервите. Често пъти футболните срещи завършват драматично за по-възрастните господа.