Шокиращи разкрития за отношението на властите в КНДР към футболистите, които са се провалили, направи бившият национален селекционер Ки Нам Мун. Той твърди, че за наказание те са пращани на принудителен труд в мини. Ки Нам Мун бяга от родината си през 2004 г.

"При големи победи играчи и треньори получават апартаменти за награда. Когато обаче се провалят, те си плащат. Отиват да работят във въгледобивни мини", споделя той пред Асошиейтед прес.

Изказването му идва няколко дни след катастрофалната загуба на КНДР с 0:7 от Португалия. Точно преди нея от името на комунистическия лидер и държавен глава Ким Чен Ир на футболистите бе съобщено, че не ги чакат санкции при завръщането в родината.

Не се знае обаче каква ще е реакцията особено след евентуална тежка загуба и утре срещу Кот д Ивоар. Освен това поражението срещу Португалия стана първият мач от световно първенство, който бе показан пряко по централната телевизия в Северна Корея, и така срамът бе видян от всички. Когато в 60-a мин резултатът стана 4:0 за европейците, коментаторът спря да говори. При последния съдийски сигнал пък предаването веднага бе прекъснато.

Според добре информирани източници от Япония вероятността играчите на КНДР да бъдат наказани е много голяма. В момента техните семейства се охраняват строго. "Извинявам се на народа за провала. Не вярвам да има последствия за нас", каза само треньорът Ким Йон Хун.