Учениците от ОУ “Н.Й.Вапцаров” закриха дейността по проекта “Не на тормоза в училище”. Проявата се състоя в големия салон на читалище “Христо Ботев” и включваше песни, танци и стихове, посветени на темата. В програмата взеха участие и ботевградските музиканти Джони и Весо, чиито изпълнения допринесоха за празничното настроение в салона.
От сцената се чуха много послания и изводи от работата по проекта. “Без обединените усилия на учители, родители и ученици, както и без отговорността на цялото общество, не може да бъде преустановен тормозът в училище”, “За да няма тормоз в училище, трябва: да се научим да контролираме гнева си, да насочим енергията си към някакъв вид спорт, да се научим да приемаме различните, да се сме информирани, че проявите на насилие са престъпления, които се наказват”, заявиха учениците.
Тържеството по закриване на проекта завърши с приветствие на директора на ОУ “Н.Й.Вапцаров” Петя Кочкова. “Общувайте помежду си с усмивка, защото тя прогонва лошите думи. Забравете грубостите и бъде приятели”, пожела тя на учениците.
Петя Кочкова раздаде награди на победителите в конкурсите за стихотворение, есе, песен, най-добро изпълнение на песен, рисунка, карикатура, табло, презентация и компютърна рисунка, които бяха проведени по проекта “Не на тормоза в училище”.
На тържеството бе обявено, че плакат, изработен от учениците на ОУ “Н.Й.Вапцаров”, е отпечатан и ще бъде предоставен на десетте училища, работили по проекта през настоящата учебна година.

"Не на тормоза в училище" е общообразователна програма за превенция на тормоза между деца в училищна среда. Фондация "Джендър, образование, изследвания и технологии" стартира проекта в партньорство с общо 10 училища на 5 общини: София, Ботевград, Асеновград, Свищов и Айтос. Пилотната за страната ни програма се разработва и прилага с финансовата подкрепа на фондация "Оук" - Швейцария, и Глобален фонд за децата.