Пластмасово, дълго един метър, цветно, звучи като слон. Що е то?
Отговорът на тази гатанка научиха фенове на футбола по време на Световното в ЮАР, след като се запознаха с вувузелата. Музикалният инструмент според южноафриканците издава “най-красивия звук на Африка”. За останалия свят обаче вувузелата е дразнещото творение. Сред определенията за нея са “дразнеща” и “сатанинска”, а звукът е сравняван със “стълпотворение от шумни слонове”, “оглушаващ рояк пчели”, “коза на път да бъде заклана” и “огромен кошер, пълен с жужащи пчели”. Заради огромния интерес БЛИЦ реши да запознае своите читатели с най-популярния инструмент на Мондиала в ЮАР.

Произход
Макар че за нас вувузелата е традиционен инструмент за ЮАР, корените й трябва да бъдат търсени в Мексико през 70-те години на миналия век. С подобни тръби, но не точно такива, си служат в Бразилия и други страни от Латинска Америка.
Първоначално направена от ламарина, тя става популярна в ЮАР в 90-те години на 20-и век. Известният фен на Кайзер Чийфс Фреди Мааке твърди, че е изобретил инструмента още през 1975 година, като ползвал тромба от велосипед, но не бил доволен от силата на звука и добавил тръба, за да я удължи. Мааке пази снимки от 70-те и 80-те години, в които ходил по мачове с тромбата. На Световното във Франция през 1998 година вувузелата дебютира на голямо първенство, макар и в съвсем, съвсем малки количества. Тя обаче не е приета добре и Фреди разкрива, че властите я определят като опасна, защото е от ламарина. Това принуждава Мааке да намери завод, който да я произвежда от пластмаса. През 2001 година вувузелата започва да съществува в днешния си вариант и да се произвежда масово. Цените варират от 7 до 50 долара в зависимост от силата на звука и размера, който е между 50-60 сантиметра и 1 метър.

Името
Спорно е откъде идва името на вувузелата. Някои изследователи твърдят, че е от езика на племето зулу и означава “правене на вуву шум”, а самата дума “вуву” означава “душ”.

Спорове
Вувузелата предизвика редица спорове за присъствието си на Световното. Футболистите се оплакаха, че им пречи да се чуват на терена. От ФИФА обаче отсякоха, че инструментът е част от колорита на страната-домакин и не я забраниха. В споровете се включиха лекарите. От една страна те предупредиха, че силният звук може да навреди на слуха, а в последните дни стигнаха и до извода, че разпространява бацили на грип. Големият проблем обаче дойде от Африканската баптистка църка, която опита без резултат да обяви вувузелата за свое притежание и заяви, че ще се обърне към съда да спре продажбите.

Сила на звука
Силата на звука на вувузелата е измерена и стига 127 децибела. Според лекарите това е прекалено силен звук за незащитеното ухо. След редица проблеми за Световното се произвеждат инструменти, които стигнат максимално до 20 децибела.

Колко силен е звукът от вувузелата?
50 децибела = рева на двигател на болит от Формула 1
90 децибела = звука на излитащ самолет
90 децибела = звука от трафик на магистрала
90-100 децибела = звука на рокконцерт
90-100 децибела = звук, при които мишките абортират
90-100 децибела = звук, който може да доведе до срив в нервната система на хората, инфаркт или епилептичен припадък
100 децибела = звука от пневматична бормашина