Масирани проверки за законосъобразност при възникване на трудовите правоотношения  на работниците и служителите започва Главна инспекция по труда от 16 юни 2010 г. като мярка на правителството срещу „сивата икономика".
Работата без трудов договор се използва като инструмент за укриване на доходи и печалба и за неплащане на пълния размер дължими данъци и осигуровки. Работниците, работещи без писмен трудов договор, нямат право да ползват отпуск - платен или неплатен, нямат право на обезщетение за временна нетрудоспособност (болнични), право на обезщетение за безработица и право на регистрация като безработни лица.

Наличие на писмено сключени трудови договори, изпратено от работодателя уведомление до териториалното поделение на Националната агенция за приходите (НАП) за сключения договор и връчено на работника или служителя копие от уведомлението до НАП са основният предмет на инспектирането.

Целта на масираните проверки е намаляване на работещите без трудови договори, затова се обхващат всички икономически дейности на територията на цялата страна.

Там, където са констатирани нарушения, ще бъдат извършени повторни проверки с приоритет наличие на трудови договори и заплащане на труда на работещите.

Независимо от другите предприети мерки Дирекциите „Инспекции по труда" подават сигнали до Бюрата по труда и териториалните поделения на Националния осигурителен институт за всички случаи, в които е установено наемане на работа без трудови договори, за да бъдат извършени проверки дали лицата не са регистрирани като безработни и дали получават обезщетения като такива.