Неправилното хранене на американците не е единствената причина за епидемията от затлъстяване в САЩ. До този извод са стигнали авторите на изследване, публикувано в International Journal of Obesity.

След изучаването на стотици научни работи, посветени на затлъстяването международна изследователска група от САЩ, Италия и Канада под ръководството на Дейвид Алисън e определила поредицата от фактори, допринасящи за затлъстяването, заедно с неправилното хранене и заседналия начин на живот.

Според изследователите, първо место сред причините заема недостигът на сън. На взаимовръзката между редовното недоспиване и наднорменото тегло вече са посветени много изследвания. Повишеният апетит, развиващ се при нарушения и недостиг на сън, е свързан с хормоналния дисбаланс и потребността да се компенсира недостига на енергия за сметка на храненето.

Според данните, през последните години средната продължителност на съня в САЩ се е съкратила от 9 на 7 часа в денонощие.

На второ място стои негативното влияние на някои химикали, съпътстващи съвременното всекидневие - т.н. ендокринни дизраптори - съединения, влизащи в състава на пластмасата и пестицидите. Тези вещества нарушават работата на ендокринната система, регулираща обмяната на веществата, което може да доведе до натрупването на мастни отлагания.

Друга причина, водеща до затлъстяване, колкото и да е странна, според специалистите, е широкото разпространение на климатиците. В условията на комфортна температура намалява изразходването на калориите, които изгарят при отделянето на пот или при треперене от студ.

Сред другите фактори, посочени в изследването, са масовото отказване на цигарите (никотинът потиска апетита), страничните действия на някои лекарствени средства, нарастването на броя на жените, раждащи в по-късна възраст, избирателното формиране на семейни двойки, при които пълните хора си избират също пълни партньори, в резултат на което се раждат деца, генетично предразположени към затлъстяване.

Специфичен фактор са и популационните промени в Северна Америка, а именно бързият ръст на американската диаспора, за представителите на която са характерни по-високи нива на затлъстяване, отколкото при европейците.