Комплекс “Панорама” е поредният мащабен проект за жилищно строителство на “Р.С. Инженеринг” ЕООД. Стартът на неговата реализация бе даден на 27 февруари 2008 година,  а днес част от жилищата вече са обитаеми. 

Г-н Стайков, за какъв период от време успяхте да реализирате проекта за изграждане на комплекс “Панорама”?

Започнахме работа през март 2008г., а комплексът получи удостоверение за въвеждане в експлоатация от Държавната приемателна комисия в началото на месец януари 2010 г.

Срещнахте ли трудности по време на реализацията на проекта и в какво се изразяват те?

На трудностите гледам като неизбежна част от пътя, който трябва да се извърви за постигането на дадена цел. Когато човек прави нещата с ентусиазъм и влага цялата си енергия и грижа за постигане на най-добрия резултат, значение има само качеството и значимостта на крайния продукт.

Удовлетворен ли сте от крайния резултат?

Смятам, че създадохме комплекс, който именно тук, на това място, сред спокойствието и чистотата в малкия град, притежава всички характеристики на най-доброто съвременно строителство. Радва ме фактът, че това се оценява от всички, които са го посетили и най-вече от щастливите отзиви на хората, които закупиха своите жилища и вече живеят в комплекса.

С колко жилища разполага комплексът и какви си техните предимства?

Комплексът е проектиран така, че да съчетава две зони - на високоетажно застрояване и нискоетажно строителство. Състои се от 3 жилищни блока с общо 83 апартамента и 9 двуетажни къщи, между които самостоятелна и къщи със свързано застрояване. По-голямата част от жилищата са с южна панорамна гледка, а всички къщи имат собствен южен двор. Апартаментите са уютни, светли, с достатъчно големи стаи, а в санитарните помещения са поставени теракота и фаянс. Интериорните врати в апартаментите са с магнитен механизъм, който предотвратява удрянето и рязкото им затваряне, отоплителната инсталация е цялостно изградена. Сградите притежават сертификат за енергийна ефективност. На практика ние построихме един съвременен жилищен комплекс, в който клиентите ни да живеят спокойно и пълноценно.

Брокери тиражират в медиите, че има застой на пазара на недвижими имоти. Вие какво бихте казали по този въпрос?

Да, има застой на сделките с жилища, но нямаше как това да не се случи, заради трудностите в икономиката ни и заради несигурността на хората за доходите им. Нашият сектор също беше засегнат, като в резултат на намалелите продажби се получи недостиг на финансиране и невъзможност за завършване на започнати обекти, спиране на работата, липса на нови инвестиции и т.н. Но аз смятам, че този спад има положителен ефект върху бранша като цяло. Защото именно в моменти като настоящия се вижда  качествения продукт и стабилността на фирмата строител.

В момента има ли интерес към новото жилищно строителство?

Очаквахме по-голям интерес от семейства с деца, от хора работещи в Ботевград, но които пътуват от околните населени места, такива които работят в София, но живеят при родителите си в Ботевград и нямат собствен дом. Напоследък получаваме все повече запитвания за закупуване на жилище, но чрез изплащането му на месечни вноски под формата на наем и затова сме разработили подобна схема, а също така сме договорили преференциално кредитиране на клиентите ни в комплекс „Панорама” от няколко банки.


Смятате ли, че банките в България предлагат добри условия за жилищно кредитиране?

От началото на годината банките са все по-активни в политиката си на предлагане на жилищни кредити. Макар и със завишени изисквания за обезпечение на кредитите, те предлагат добри условия. Ние работим с Емпорики банк, чийто ипотечен кредит е награден като банков продукт на годината, заради изгодните условия, които предлага и заради прозрачността на условията по кредита за клиента. Имаме перфектно сътрудничество със СИБанк, с Райфайзен банк с Пощенска банка и осигуряваме пълно съдействие на нашите клиенти.

На първата копка казахте, че Ботевград е подходящо място за инвестиране. Още ли сте на това мнение?

Ние срещнахме голямо разбиране и съдействие от общинската администрация и от техническата служба в общината. Много се надявам, че ще бъде изпълнен и поетия ангажимент от общината за асфалтиране на улицата, която оформя достъпа до комплекса и го свързва с детската градина и училището.

А смятате ли, че Ботевград е подходящо място за живеене?

Ботевград беше избран от френските ни партньори като малък град, близо до столицата, защото за тях това е маниер на живот. Дълбоко вярвам, че в този стил, наложен в развития свят, има здрав смисъл. Много хора в България ще направят избор в тази посока.

Искате ли да благодарите на някого, който ви е оказал съдействие при реализацията на проекта на комплекс “Панорама”?

Да, бих искал да благодаря на екипа, с който реализирахме проекта. На всичките ни доставчици, партньори, медии. Реализирането на един такъв проект е възможно само благодарение на екипната работа, в която няма главни и второстепенни роли.