На 27-ми септември /понеделник/ отбелязваме Световния ден на туризма. По този повод Община Ботевград и Общинско предприятие „Туризъм“ обявяват Ден на отворените врати за достъп до Часовниковата кула и официално откриване на новия Туристически информационен център /ТИЦ/, намиращ се на пл. „Освобождение“, до Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“.  


Символът на Ботевград - Часовниковата кула ще бъде достъпна за гражданите и гостите на града. Желаещите ще могат да влязат и да я разгледат в ин-тервала 09:00 – 12:30 и 13:30 - 17:00 часа след предварителна заявка на тел: 0723/69-158 или на място в Туристическия информационен център. Те ще бъдат придружени от гид, който ще разкаже исторически и любопитни факти около създаването на емблематичния архитектурен паметник. 


Откриването на Туристическия център ще започне в 18:00 ч. с изпълнение на Общински духов оркестър с ръководител Иванка Савова. В програмата ще се включи и талантливата Силвия Младенска с изпълнение на пиано. 


Събитията ще се проведат при спазване на противоепидемичните мерки, наложени със заповед РД-01-748/02.09.2021 г. на министъра на здравеопазването. Те са продължение на мероприятията от програмата на „Европейски дни на наследството“, които тази година протичат под мотото „Заедно за културно наследство“. 


*Социализирането и експонирането на Часовниковата кула, и изграждането на Промотиращ център, част от който е Туристически информационен център – Ботевград, са реализирани по проект „Хетеротопии“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg - ИПП България – /Сърбия 2014-2020.