Работещите в предприятието „Радомир Метал Индъстрийз" заплашват, че ще започнат поетапна гладна стачка от 28 юни, съобщава БиТиВи.

Основание за това ще бъде евентуалното решение на Националния съвет за тристранно сътрудничество за повишаване цената на тока и на природния газ.

Това поскъпване, според мениджърите на фирмата, ще доведе до съкращаване на много работници. Според синдикалистите повишаването на цените на енергоносителите е равносилно на убийство на икономиката.

От КНСБ изтъкват, че причината за повишеното социално недоволство на повече от 500-те работници е тежката икономическа съдба, която грози предприятието, при скок в цената на синьото гориво.

Според шефката на фирмената организация на КНСБ Копринка Иванова повечето работници имат здравословни проблеми и затова тя прави всичко възможно да ги разубеди да гладуват.

По думите й обаче те са категорични, че няма да отстъпят.

Междувременно „Булгаргаз" продължава да настоява за увеличаване цената на газа с 29,6%.

Ако това не стане, няма да можем да се разплащаме, заяви шефът на дружеството Димитър Гогов и изтъкна, че другата алтернатива е да задлъжняваме и да се опитваме да си оправим по оперативен план паричния поток.