От четири дни  насам работниците, които почистват зелените площи, улиците и парка се събират рано сутрин с метли и лопати, но отказват да работят. Протестът им е заради неизплатени заплати от декември.
Работниците са наети по проект „Нов избор- развитие и реализация”. Участниците в него са завършили тримесечен  квалификационен курс към Бюрото по труда. През март 2012 година са наети на трудов договор към община Ботевград за срок от една година. До ноември месец плащането е било редовно, но след това не са взимали заплата. Размерът на възнаграждението е 290 лева и след като се приспаднат данъци и осигуровки – работниците получават чисто по 220 лева.
„Ходихме при кмета на общината и той ни каза, че парите за нашите заплати се превеждат от Бюрото по труда и тъй като превод няма, те не ни плащат заплатите” – разказва един от стачкуващите Ивайло Илиев. – „След това ходихме в Бюрото по труда.  Там  ни казаха, че  наш работодател е кметът на общината, но парите се превеждат от София” – допълва работникът.
Неговите колеги  са решени да не работят докато не получат парите си. „Става въпрос за пари по европейски проект и те не могат  просто да потънат”- категорични са ромите, наети по проекта. Те заявяват, че са готови да търсят правата си и пред институции в София.


Пред наш репортер от Бюрото по труда заявиха, че средствата по проекта се очакват всеки момент.