Българският лекарски съюз ще изпрати писмо до Европейската комисия и ще сезира главния прокурор заради липсата на 455 милиона лева от бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2009 г. Това съобщи председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов във връзка с информацията, че бюджетът на касата през миналата година не е изпълнен. Райчинов призова лекарите да се включат в протеста срещу намалените пари за здраве в сряда от 10 часа пред Министерски съвет.

Вероятно пациенти и лекарския съюз са прави, че държавата не изплаща редовно здравните вноски на деца-пенсионери и военни. Това заяви заместник-здравният министър проф. Иван Миланов в отговор на въпрос къде са изчезнали 455 милиона лева от бюджета на здравната каса за 2009 година. По думите му това е проблем на Министерството на финансите, а здравното ведомство може само да им напомни да плащат вноските, които държавата е длъжна да покрива за тези групи лица.

Проф. Миланов присъства на кръгла маса за проблемите в кардиологията, на която стана ясно, че с всяка година се увеличава броят на пациентите с кардиологични заболявания.

Със 7500 са повече пациентите, преминали през клиничните пътеки за инвазивна кардиология през 2010 г. в сравнение с 2009 г., сочат данните на агенция "Медицински одит". Проверката е показала, че лекари без необходимата квалификация са извършвали ехография, на някои от пациентите не е написано дали са приети по спешност, или с планов прием. Установени са случаи на неправомерно заплащане на потребителска такса. При някои от пациентите липсват епикризи. Някои от пациентите са преминавали по 7 пъти за година през най-скъпо платените клинични пътеки.

Въпреки представената статистика се оказва, че България е под средния брой за катетеризационни лаборатории в сравнение с другите страни от ЕС. В Европа на 1 млн. души се падат по 7500 инвазивни процедури, а в България този е брой е 6000.