Съществуват противоречиви мнения за това дали да въведем порядък и да се успокоим, без непременно да търсим помощта на психоаналитик, отбелязва dir.bg. Достатъчно е да почистим и въведем ред в дома си и в главата ни всичко също ще се подреди.

Американските учени стоят зад това мнение. Те смятат, че безпорядъкът и прахът са заплаха не само за физическото здраве на човек, но и за неговата психика.

Според учените от Американския център за психически разстройства навикът за складиране на вещи и трупането им свидетелства за вещомания и в състояние да предизвика депресия. Те доказали това и научно.

Когато експертите подреждали вехториите и изхвърляли ненужните вещи от квартирите на доброволци, наблюдавали при тях повишено напрежение. Работата е там, че у хората се сформира болезнена привързаност към личните вещи.

Освен това специалистите открили у някои от доброволците депресия, предизвикана от това, че не могат да въведат и поддържат ред в дома си.

Психолозите съветват хората, които страдат от лошо настроение, хипохондрия или депресия, да използват най-действащия начин да оправят настроението си. За това трябва просто да се приберат вкъщи и да изхвърлят ненужните вещи. Наред с това, че избавлението ще помогне да се откъснат от тъжните мисли, почистването ще е полезно и за мускулите ви, напомнят те.