Всяка година най-малко 1 милион души в света слагат край на живота си, т.е. едно самоубийство се извършва на всеки 40 секунди, се казва в доклад, който ще бъде публикуван в сп. "Лансет", съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Самоубийството е 10-ата причина за смъртност, като съставлява 1,5 на сто от смъртните случаи в света. В държавите от бившия СССР самоубийствата се увеличават, а в Китай те съставляват 30 на сто от смъртните случаи. В Европа броят на самоубийствата е по-голям в страните от северната й част, разкриват авторите на изследването Кийт Хаутън от Оксфордския университет във Великобритания и Кеес ван Хееринген от университетската болница в Ганд, Белгия.

В развитите страни самоубийствата сред мъжете са 2-4 пъти повече, отколкото сред жените и тази разлика изглежда се увеличава. В Китай обаче се самоубиват повече жени, отколкото мъже. В повечето страни слагат край на живота си най-вече възрастни хора, но от около 50 години нараства и броят на самоубийствата сред младежите.

Самоубийствата достигат своя връх през пролетта, по-специално сред мъжете, а хората, родени през пролетта и началото на лятото, особено жените, са с повишен риск от самоубийство.

Около 90 на сто от хората, извършили самоубийство, имат някаква форма на психическо разстройство. Депресията увеличава риска от самоубийство между 15 и 20 пъти, а около 4 на сто от депресираните хора слагат край на живота си. Биполярното разстройство, шизофренията, злоупотребата с алкохола, анорексия нервоза и хиперактивността с дефицит на вниманието увеличават риска от самоубийство.

Смъртта на известна личност също може да увеличи този риск. Например след смъртта на принцеса Даяна през 1997 г. броят на самоубийствата нарасна със 17 на сто, особено сред жените на нейната възраст. Самоубийствата освен това са повече сред безработните, отколкото сред хората, които работят, се отбелязва в доклада. БТА