782 см е нивото на Дунав при Никопол, покачването за последното денонощие там е 13 см, каза за Дарик специалистът по Гражданска защита Никопол Валентин Попов. Очакванията са и утре водата да продължи да се покачва, след което да започне постепенно да се оттегля. В някои от мазетата и сутерените нивото на водата вече е достигнало 2 метра.  

По крайбрежната алея покрай предпазната стена на няколко места има 5-10 см избила вода. От Гражданска защита са наредили чували с пясък по нарушените части на стената, но те са по-скоро с предпазна цел, за да не пострада някое дете, обясни Валентин Попов. По думите му за момента опасност за населението на Никопол не съществува. Градът остава с втора степен на готовност за наводнение и под постоянно наблюдение. Критичните сантиметри в крайдунавския град са 800.

Нивото на Дунав край Силистра е 761 сантиметра - с 11 сантиметра по-високо от вчера, съобщиха от силистренското представителство на агенцията за поддържане и проучване на плавателния път по реката.

От снощи е въведена втора степен на готовност за действия - денонощно наблюдение на реката.

За обстановката в общините с излаз на Дунав ще се дава информация три пъти в денонощието. Ако се наложи, кметовете трябва да въведат в действие общинските планове за защита при бедствия заради високото ниво на Дунав, гласи заповед на областния управител на Силистра д-р Владимир Янков.

До края на деня общинските ръководства трябва да направят писмени доклади за готовността за действия при наводнение - оповестяване и варианти за евакуация на населението, наличие на инертни материали и техника.

Критичното ниво в този участък на реката е 777 сантиметра. Прогнозите са за два дни нивото на Дунав да достигне 779 сантиметра.