Река Дунав достига критични нива и е на път да залее Лом. Нивото на водата вече е 783 см, реката е на метри от хотел „Транспимпекс" и на път да залее Дунавския парк. Централният понтон е откъснат, под водата останаха и основите на изграждащата се кейова стена, чието строителство не можа да бъде извършено в срок.

В Лом беше въведен денонощно наблюдение на дигите. Градоначалникът Пенка Пенкова свика Координационния щаб за защита на населението от наводнение и разпореди подготовка за изграждането на първата дига, която да предпази централната част на Лом от наводнение. Денонощното наблюдение се осъществява от пет поста, които наблюдават дигите край Орсоя и Добридол, от Станево до Долни Цибър, в района на пристанищния комплекс и устието на река Лом. Дигите между Орсоя и Добридел предпазват помпената станция, която осигурява подаването на питейна вода за града. Въпреки нарушената цялост на съоръжението в някои участъци, дигата е в добро състояние и ще издържи високи води на река Дунав, категорични са от „Гражданска защита".

„Имаме пълна готовност, съвместно с Пристанищния комплекс и „Гражданска защита", да изградим първата защитна дига при ниво на реката от 820 см. Следим внимателно обстановката и засега сме в състояние да изпълним всички мероприятия, предвидени в общинския План за действие при възникване на наводнения",  заяви кметът. Заради необичайно високите води на река Дунав вече почват да се наводняват и мазета на къщи и блокове в централната част на града и в кв. "Младеново".

През пролетта на 2006 г. Дунав достигна невижданите 985 см при Лом. Реката заля крайбрежната зона, под водата останаха митницата, два хотела, жилищни и административни сгради, а пристанището преустанови работа. Централната градска част на Лом  бе спасена от наводнение благодарение на спешно изградените четири насипни диги в района на пристанището и отводнителни мероприятия в района на помпената станция край устието на река Лом.

За защита на Лом от наводнение и укрепване на свлачищната крайречна градска зона, през декември 2008 г. започна изграждането на 800-метрова кейова стена. Проектът е на стойност около 10 млн. лева и се финансира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Аварийното брегоукрепващо съоръжение трябваше да изградено до ноември 2009 г., но високите води на реката и проблеми с финансирането попречиха този срок да бъде спазен.