Над 50 майки на малки деца протестираха в Благоевград срещу поправката в чл. 53 ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване. Според скандалния текст младите родители, записали рожбите си на детски ясли и градини, са принудени да връщат получени вече обезщетения за майчинство и гледане на дете до 2-годишна възраст.

Младите жени се събраха на мълчалив протест пред сградата на областната администрация в Благоевград. Част от тях потърсиха среща и бяха приети от председателя на регионалната структура на КНСБ Васил Чолаков.

Заради поправката в Кодекса за социално осигуряване, хиляди млади семейства в Пиринско са „сюрпризирани" с постановления за възстановяване на парични суми, възлизащи от 3000 до над 6000 лева. Аргументът на компетентните институции е, че тези семейства са се възползвали от правото си да запишат своите деца в детски заведения преди навършване на 2 години.

Недоволните от промените благоевградчанки са категорични, че не е нормално веднъж вече усвоени пари, предназначени за издръжката и просперитета на младите семейства да бъдат връщани за отминали периоди, ведно с лихвите в НАП.