Създаване на повече места в детските градини поискаха майки на протест в София. Очаква се и тази есен да няма достатъчно места в яслите и първите групи въпреки програмата на общината за строителство на нови детски градини и разширяване на сегашните.

Близо 30 майки се събраха да протестират в градинката на Столична община. Организаторите на протеста "Дискусионен клуб за социална и местна политика" раздадоха и листовки с надпис "12 000 неприети деца". По думите на Николай Белалов, председател на организацията, именно това е реалната цифра на проблема с недостига на деца в детските градини. Според него това означава, че в столицата има 12 000 семейства, в които единият от родителите няма как да отиде на работа, защото трябва да гледа детето си вкъщи.

От Столична община твърдят, че тази година едва 3000 деца няма да бъдат приети.

Исканията на организаторите на протеста са до 1 ноември 2009 година да се осигурят места за всички желаещи в общинските детски градини и ясли, както и изплащане на компенсации на всички родители, чиито деца не могат да бъдат приети като стойността им да е равна на годишната общинска субсидия за едно дете, посещаващо детска градина.

На протеста дойдоха и майки, които заявиха, че проблемът с детските градини се политизира и те не искат да вземат участие в такива демонстрации.