Създаването на специализиран съд и прокуратура „антимафия" в България  ще противоречи на българската конституция и ще създаде големи финансови проблеми. Това заяви д-р Хелмут Палдер, висш съветник в Баварското министерство на правосъдието. Д-р Палдер и главният прокурор Борис Велчев присъстваха на подписването на споразумение за сътрудничество между Софийска градска прокуратура и Мюнхенската прокуратура от градския прокурор на София Николай Кокинов и ръководителя на Мюнхенската прокуратура Манфред Ньотцел.

Д-р Палдер заяви, че в Бавария няма специализиран съд „антимафия" и няма да има, защото съществуват специализирани отдели в по-големите прокуратури. По повод дискусията в България за създаването на специализиран съд и специализирана прокуратура „антимафия" д-р Палдер предупреди, че в нашата страна трябва много внимателно да се обмисли тази идея, защото недостатъците от въвеждането им ще бъдат повече от предимствата. Българските съдилища и в сегашната си структура ще могат да се справят с организираната престъпност с много малки промени, смята германският експерт. Той предупреди, че създаването на специализиран съд и прокуратура в България ще са свързани с много финансови проблеми и с проблеми с българската Конституция.

Д-р Палдер даде пример, че в германската прокуратура и съда има специализирани отдели за тежки икономически и криминални престъпления, както и за дела, свързани със защитата на малолетни и непълнолетни. „Организираната престъпност обикновено е свързана с икономически престъпления и те се разследват от специализирания отдел", поясни той.

В Мюнхенската прокуратура работят 150 прокурора и те разследват 150 000 дела годишно. Специализиран отдел съществува и за делата за шпионаж, нападения срещу държавни органи и организирани криминални групировки.