Над 500 000 фалшиви винетки са открити при специализирана полицейска операция в печатница във Велико Търново. Нейн управител е общинският съветник Иван Иванов. Наскоро той е прехвърлил собствеността на печатницата на своя близка.

Днешната акция е продължение на операция „Фалшификаторите", която се проведе през април на територията на Велико Търново, Габрово и Севлиево. Тогава бяха открити фалшификати и заготовки на винетки, бандероли, фалшиви лични документи и бяха задържани четирима души. Рекламно-издателска къща „Би", в която по-рано днес бяха открити фалшивите винетки, също бе претърсена по време на акция „Фалшификаторите".

Днес от печатницата са иззети девет компютъра, сървър, печат на община Велико Търново, печат на Експресбанк, 81 фотографски плаки на различни институции, сред които на нотариуси, общини и банки.

Намерено е и удостоверение на Министерство на икономиката за това, че фирмата може да извършва дейности в областта на туризма, както и косовски бандероли. Предстоят експертизи, които да установят кои от иззетите документи са фалшиви и кои достоверни, съобщи Орлин Тодоров от Териториално звено „Борба с организираната престъпност".

В полицията са подадени множество сигнали за закупени фалшиви винетки. Сред клиентите на Иван Иванов са големи транспортни фирми. Управителят на печатницата се е свързвал директно с тях, представял се е за дистрибутор на документите и ги е продавал с отстъпка до 15 процента.

Управителят на фирмата Иван Иванов на този етап е разпитван за произхода на намерените вещи и документи и най-вероятно до дни ще бъде привлечен като обвиняем, съобщиха от полицията.

90 на сто от фалшивите винетки са за камиони, а останалите са за леки автомобили. Цената на една винетка за тежкотоварен автомобил струва 1300 лв., което ощетява държавата с около 500 млн. лева.