Над 300 души се събраха пред сградата на президентството, за да се включат в традиционния велопоход по повод закриването на академичната 2009/2010-а година.

Събитието е организирано под патронажа на министъра на образованието Сергей Игнатов, който даде официален старт на спортната проява. През цялото време министър Игнатов беше нетърпелив да застане на стартовата линия и призова журналистите да не го карат да коментира никакви събития.

Министър Трайчо Трайков пък се обърна шеговито към колегата си с думите „Сергей, вие тръгвайте, ние ще ви настигнем" и се обърна към журналистите: „С „Белене" положението е следното...".

По думите на Трайков е хубаво човек да се раздвижи, защото се повишава чувството за щастие и хората се вдигат нагоре в класацията на щастливите народи. Освен това се повишава субективното усещане за висок стандарт на живот, а ние всъщност се стремим към висок стандарт на живот, допълни още икономическият министър и обобщи: „При всички възможности е хубаво да се спортува".

Минути преди началото на велопохода министър Игнатов посочи, че в България тепърва предстои навлизането на колоезденето в ежедневието на повече българи. Той допълни, че по негови наблюдения повечето от министрите в кабинета са спортни натури и няма проблем да ходят на работа с колело.

Самият той като ректор на НБУ е ходил на работа с велосипед, но по думите му сега вратовръзката постоянно го стяга.

На въпрос на news.bg дали е безопасно за велосипедистите в София, министър Игнатов заяви категорично, че не е. По думите му движението е претоварено, а освен това културата на шофьорите не е на добро ниво.

От личен опит Игнатов е разбрал, че когато шофьор види велосипедист на пътя „гледа да го натика вдясно, където са дупките, защото шахтите са отворени". Велосипедистите горките, само се пазят, изрази своето съжаление министърът на образованието и допълни, че колоездачите се ползват със статута на пешеходци.

Министърът по европейските въпроси Томислав Дончев пък напомни, че след края на учебната година, какъвто е официалният повод за събирането, следват нови предизвикателства. „Образованите млади хора са най-големият ни капитал и са по-важни от валутния резерв и инфраструктурата".

Председателят на Националното представителство на студентските съвети Петър Чаушев посочи, че инициативата тази година продължава традицията като организаторите се стремят да превърнат събитието от регионално в национално.

По думите му младите хора с участието си показват, че спортът е част от образователния процес. Студентските съвети имат добри предложения относно развитието на медицинския спорт в страната и действително там трябва да има реформа, подчерта Чаушев.

Ще отидем до Банкя, за да покажем, че сме активни, допълни още той. На въпрос защо точно Банкя е част от маршрута Чаушев посочи, че до там маршрутът е лесен, а Банкя се намира сравнителни близо.

Във велопохода се включиха студенти от 20 ВУЗ-а в София и любители велосипедисти. Министър Игнатов посочи, че очаква още хора да се включат по трасето.

Колоната на велосипедистите поведоха в спортно облекло министрите Сергей Игнатов, Томислав Дончев, Трайчо Трайков, колоездач No. 1 на България Ивайло Габровски и архитектът на София Петър Диков.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посрещна пред сградата на президентството колоездчите.

Тя заяви, че вече е създадена цялостна програма за изграждане на мрежа от велоалеи на територията на София, която ще бъде с дължина около 100 км.

Изпълнението на програмата ще става поетапно То е започнало през тази година, като вече е изградена велоалея в квартал „Младост".
В момента тече процедура по избор на изпълнител, обясни  Йорданка Фандъкова.

Тя посочи че средствата за проекта ще бъдат отпуснати от приватизационния фонд на общината и са в размер на 2 млн. лв.  Търсят се и възможности за финансиране посредством оперативните програми, посочи още Фандъкова.

Тя връчи награди на участниците, които успяха да издържат до Банкя и обратно.

Наградените получиха чрез томбола телефони, енциклопедии и енергоспестяващи крушки.

Трима от тях спечелиха велосипеди.