"Под натиска на РЗС, президентът Росен Плевнелиев издаде указ за Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши длъжности в публичния и частния сектор, и този закон вече е факт",  заяви на пресконференция лидерът на политическа партия „Ред, законност и справедливост” (РЗС) Яне Янев.

Янев обяви това решение за спечелена битка, която партията води от години.

„Днес Сметната палата качи на интернет страницата си исканията за новите лица, които трябва да подадат документи чрез встъпителни декларации”, посочи лидерът на РЗС. Той обясни, че с този закон ще се разбере – „оригарсите, шефовете на ЕРП-та, новите „мераклии” за политически постове и вождове какви пари притежават и декларират”.

„До 9 април всички ще трябва да подадат встъпителните декларации”, отбеляза Янев и определи тези декларации като „една нова страница в публичността на имуществото и парите на много лица, над които имаше чадър през целия преход”.

„А сега да видя как еврокомисари, служителите на митници, евродепутати и т.н ще скрият какво имат от българския народ. Няма как да го сторят”, заяви Яне Янев.

"Всички министри в служебния кабинет са извършили престъпления, като са подали своите декларации за несъвместимост и за конфликт на интереси, с фалшиви задни дати и дори изходящи номера от президенството", заяви още на пресконференцията лидерът на РЗС.

Янев посочи, че е подаден сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с днешна дата относно това нарушение. Лидерът на партия РЗС разказа пред журналисти хронологично и под формата на приказка какво точно се е случило.

„По наши данни, на 20 март около обяд служители на Народното събрание са позвънили в Министерски съвет, като са заявили, че на 20 март е последната дата за подаване на декларации за несъвместимост и за конфликт на интереси. До края на работния ден обаче, никой освен министъра на здравеопазването Николай Петров не се е отзовал с подобна декларация. Всички останали започнали да търсят как да излязат от ситуацията, като при обстоятелства на тотална паника, обявяват пред президента, че има проблем с тези декларации. Начело с Екатерина Захариева мислят как да излязат от патовата ситуация, след дълго мислене, те не са измислили нищо и са прегазили законите. Формата за самосъхранение им е изиграла лоша шега. На 21 март сутринта всички министри проверяват дали има свободни входящи номера от дата 19 и 20 март, но разбират, че такива няма. Паниката става още по-голяма. Изведнъж едно от лицата на тази сбирка дава идеята - да се ползват изходящите номера в изходящия регистър само и само да се спасят и всички осъществяват това безумие. Започва едно истерично бързане, при което някои от тях, като икономическия министър Асен Василев, са пропуснали да посочат в декларациите какви са. Други от министрите направо са ги „начаткали” на компютрите си, а те трябва да ги попълнят собственоръчно”, посочи Яне Янев.

По думите му , има подадена декларация на здравния министър Николай Петров с входящ номер в парламента от 20. 03. „ На следващия ден обаче – „Барабар, Петко с мъжете” Петров попълва още веднъж декларация с изходящ номер в президентството”, подчерта лидерът на РЗС.

Той определи цялата тази история като престъпление, което се изразява в антидатиране и попълване на документ с невярно съдържание.

"Виновен за цялата тази история е президентът Росен Плевнелиев, тъй като това се извършва от неговата администрация", заяви Яне Янев.