Средностатистическата жена си променя прическата два пъти в годината, когато е на възраст между 13 и 65 години, или 104 пъти в живота си, показва ново изследване.

Основните причини за промяна са "отегчението" от предишната прическа и краят на интимна връзка. Освен това било установено, че жената сменя средно три цвята на косата си през годините, а 40% от дамите експериментират с до пет цвята.

Статистическите данни се съдържат в доклад, поръчан от известния стилист Андрю Колиндж. Изследването сред 3000 жени установило, че 44% променили прическата или цвета на косата си просто защото били отегчени от предишните, а 61% признали, че "просто искали промяна".

Други 25% отговорили, че искали да "претворят" себе си, а 38% казали, че са го направили, за да се почувстват по-уверени в себе си, пише БГНЕС. Сред останалите причини, които изтъкнали участничките в анкетата, били краят на интимна връзка, променящите се модни тенденции, побеляването на косата, кръгла годишнина, преди и след раждане, заради сватбата. Изследването установило още, че дългата коса с бретон е най-популярната прическа, 69% от жените са имали такава на определен етап от живота си. Най-предпочитаните от дамите цветове са тъмно кафявото, медно русото, светлокафявото, махагоновият цвят и платинено русото.