Най-голямата в света сбирка от чертежи, рисунки и ръкописи на Леонардо да Винчи - Codex Atlanticus - която се съхранява в библиотеката Амброзиана в Милано, е поразена от гъбички, предава Асошиейтед прес, цитирана от БГНЕС.

Плесента върху ръкописите на Леонардо е забелязана за пръв път през 2006 г. от работещи с тях учени от САЩ. Библиотеката Амброзиана веднага поръчала експертиза, която потвърдила, че документите са нападнати от гъбички. Засега непосредствена заплаха от унищожаване на ценните ръкописи няма. Плесента е обхванала локални участъци и засега не се разпространява извън тях. Архивът обаче не разполага със средства за пълно изследване на Codex Atlanticus, въз основа на което да се определи степента на поразяване на документите и да се избере начин за борба с уврежданията.

Ако навреме не се спре разпространението на гъбичките, то може да нанесе непоправими вреди на сбирката и да се стигне дори до физическото й унищожаване. А Codex Atlanticus е културно достояние не само на Италия, а и на целия свят.