16 магистрални проститутки ще бъдат изправени пред съда след акция на варненската полиция. Срещу тях са образувани бързи производства за безделничество.

Проститутките, една от които е рускиня, са задържани многократно, а някои от тях имат присъди. Всичките твърдят, че нямат сводници, а работят за себе си. Затова са им повдигнати обвинения по член 329 от Наказателния кодекс. Текстът предвижда пробация или до две години затвор за пълнолетни работоспособни лица, които продължително време не се занимават с общественополезен труд и получават доходи по неморален начин.

При операцията са арестувани общо 27 проститутки, "работили" по пътя Варна - Бургас и на автомагистрала "Хемус" в района на Побити камъни. Две от тях са непълнолетни момичета - на 17 и 16 години, които ще бъдат предадени на родители си. Останалите 9 ще бъдат освободени, защото за първи път попадат в ареста.

Полицията е наблюдавала в продължение на 4 месеца проститутките, преди да проведе акцията, заяви шефът на варненската полиция комисар Димитър Димитров. През този период в областта за задържани общо 143 "жрици на платената любов".

Проститутките ще се изправят пред Варненския районен съд в петък следобед.