Прочутото венецианско кафене "Флориан" отваря в понеделник свой филиал в сградата на Министерството на външните работи на Италия в Рим, известна повече с историческото си име Фарнезина.

Първото кафене от веригата е отворено през 1720 година на площад "Сан Марко" във Венеция от Флориано Франческони под името "Ала Венеция трионфале". Клиентите започват да го наричат "Флориан" и това име се запазва през вековете.

Бързо се превръща в място за срещи на художници, писатели, интелектуалци и политици. Сред безсмъртните му посетители се числят лорд Байрън, Гьоте и Казанова.

"Флориан" има филиали във Флоренция, Абу Даби, Дубай и магазините "Хародс" в Лондон.

Откриването на такова шик кътче ще предразполага не само чуждестранните делегации, но и италианските дипломати, защото е утвърдена марка, издигаща престижа на Италия, споделиха източници от Фарнезината.

Наименованието на сградата на външното министерство произхожда от средновековното име на местността "Зеленчукови градини на Фарнезината", която е била собственост на папа Павел Трети от знатния род Фарнезе, въздигнал се на Светия престол през 15-ти век. Проектът датира от 1933-35 година и носи всички характеристики на архитектурата от онова време - монументалност, масивност и блокова симетрия, пише БТА. Първоначално не е замислен като сграда на външното министерство и италианските дипломати се нанасят там едва през 1959 година.

Кафе "Флориан" няма да бъде единствената забележителност на Фарнезината, където от 10 години се помещава престижна колекция от над 200 картини, скулптори, мозайки и други композиции.