Новак Джокович спечели титлата от супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Рим след като преди минути във финалния сблъсък победи досегашния носител на трофея Рафаел Надал с 2:0 сета, в отделните части 6/4, 6/4.

Така сърбинът удължи феноменалната си серия на 37 последователни победи от началото на 2011 година и за четвърти пореден път победи световния номер едно, и то във финални сблъсъци.

Въпреки изтощителния си полуфинален мач, Ноле изобщо не даде признаци, че чувства някаква умора, отново заложи на агресивния си стил на игра и в крайна сметка напълно заслужено се окичи с поредното си отличие.

Началото на срещата обаче бе изцяло за сервиращите, които сравнително лесно успяваха да вземат своето, за да се стигне до осмия гейм, в който сърбинът стигна до пробив (5/3) и получи правото да сервира за сета.

Вместо да довърши започнатото, Джокович изигра един от най-слабите си геймове, допусна моментален рибрейк и трябваше да полага нови усилия, за да стигне до още един пробив, с който да затвори първата част.

Понесен на гребена на вълната сърбинът започна вдъхновяващо втория сет и поведе с 2/0, но Надал бързо върна пробива и  успя да изравни. Последваха отново минути, в които сервиращите не допуснаха грешки и така се стигна до кулминацията в десетия гейм, когато след две поредни намеси на мрежата и три пропуснати мачбола Джокович успя да сложи точка на спора.