Десетки хиляди хора по Черноморието останаха без ток заради две паралелни аварии на електропроводи, собственост на Електроенергийния системен оператор. Снощи след 8.30 часа вечерта аварира 110 киловолтов електропровод, а ситуацията се утежни, след като тази сутрин се изключи още едно съоръжение 110 киловолта, собственост на държавния оператор. Потърпевши са домакинства и хотели, които са клиенти както на EVN, така и на Е.ОН. Аварията доведе до хаос в курортите Слънчев бряг, Поморие, Равда, Несебър, Свети Влас и Обзор.

От EVN алармираха, че заради авариите на тъмно са останали всички населени места по Черноморието от Обзор до Ахелой.

Регионалният мениджър на EVN за България Йорг Золфелнер съобщи, че повече от 56 хиляди абонати са без всякакво електрозахранване от 10 часа сутринта. От EVN очакват до утре вечер повредата да бъде отстранена. В противен случай, трябва да се намеси Министерството и икономиката, за да се вземе решение за удължаване на режима на тока. От EVN не коментираха възможността за обезщетения на абонатите, защото все още не се знае кой е виновен за аварията. „След като не получаваме нищо в подстанциите, няма какво да дадем и на клиентите", обясни регионалният мениджър на EVN.

Золфелнер обясни, че на мястото на аварията работят екипи на НЕК. Изпратени са и специалисти по спешност от EVN.

„За съжаление периодът е много чувствителен, точно сега има най-много туристи по Черноморието. Затова не е много приятна сегашната ситуация, в която няма захранване до Ахелой. Това означава от Обзор, през Слънчев бряг, Свети Влас, Несебър - всички тези места са без ток. Аварията засяга над 56 000 клиенти, хотели, фирми и домакинства. Аварийни групи от системния оператор са на мястото. До 24 юли вечерта трябва да възстановят захранването", добави още Йорг Золфелнер.

Според регионалния мениджър на EVN не е правилно Черноморието да зависи от един електропровод. Золфелнер обясни само, че EVN ще направи инвестиции в тази сфера, но като цяло секторът се нуждае от стратегия за развитие на мрежата във високо, ниско и средно напрежение.

Освен усуканият стълб от 110-киловолтов електропровод на НЕК, положението на север от Бургас е допълнително усложнено от скъсан електропровод.

Първоначалната авария настъпила снощи към 20.30 часа. В община Поморие, обаче, която до момента е най-силно засегната, няма паника, твърди кметът Петър Златанов: „За щастие това прекъсване не се отрази много тежко на общината. Отрази се тежко на собствениците на заведения, които нямаха алтернативни източници на енергия и разбира се, на туристите, които изпитаха неудобство след като са дали пари за стаи с климатици, да не могат да ги използват".

120 миньори от нощната смяна в мина „Черно море" останаха за около час на 320 метра под земята, без вентилация и светлина. Причината за това е именно аварията по електропровода Емона-Бургас. След напрегнати преговори с електропреносната компания EVN захранването е пуснато частично, за да бъдат включени елеваторите и миньорите да бъдат извадени от шахтите. Според специалисти били са достатъчни само няколко часа без електричество, за да бъдат залети помпите, което би довело до пълно наводняване на рудника.

От мината си задават въпроса как е възможно EVN да остави дружеството, което е консуматор „Първа категория", със специално изградена подстанция, без ток, а в същото време хотелите в Слънчев бряг да бъдат приоритетно захранени. Материалните щети за мината от спирането на напрежението са около 50 000 лева. „Ние ще искаме заплащане на щети и неустойки от EVN", категорични са от мина „Черно море".