С промените в НПК се предвижда създаването на специализиран съд, а не извънреден. Това заяви заместник вътрешният министър Веселин Вучков на заседанието на правната комисия в Народното събрание. Според Вучков законопроектът е израз на идеята за по-нататъшна специализация на различни органи по досъдебната фаза.

Според мотивите ще бъдат създадени специализиран наказателен съд и апелативен специализиран наказателен съд. Специализираният наказателен съд ще е компетентен да разглежда делата като първа инстанция, образувани за престъпления против Републиката, квалифицираните състави на отвличане и противозаконно лишаване от свобода, задържането като заложник, трафик на хора, квалифицираните състави на изпиране на пари, образуването, ръководенето и участието в организирана престъпна група, както и за престъпления, извършени по поръчение на или в изпълнение на решение на организирана престъпна група. Този съд ще гледа още делата за длъжностно присвояване, измама, безстопанственост, съзнателно сключване на неизгодна сделка, изпиране на пари, престъпления по служба и подкуп, когато са извършени от лица с имунитет, членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него, ръководители на органите на съдебната власт и техните заместници, съдии, прокурори, следователи, заместник-министрите и главните секретари на министерствата.

Второинстанционен ще е апелативният специализиран наказателен съд, а касационна инстанция - ВКС. Към специализираните съдилища ще бъдат създадени съответните прокуратури, а към първоинстанционната специализирана прокуратура ще съществува следствен отдел.

„Основното опасение е дали става дума за специализиран съд или за извънреден съд. Става дума за специализиран съд, а не извънреден", обясни Вучков. Капка Костова от Висшия съдебен съвет заяви, че в доклада на ЕК както от тази година, така и от миналата няма отправена препоръка за създаването на специализиран съд. Тя допълни, че в стратегията за съдебната реформа също не присъства идеята за създаването на този съд. Това е не е специализиран съд, а извънреден съд, заяви Костова.

Емилия Недева, член на Висшия адвокатски съвет, също заяви, че не е необходим специализиран съд. Според нея е смущаваща и липсата на становище от Венецианската комисия.